HISTORIA

Mainiemessä tai entisessä muodossaan Maihniemessä on ollut satamatoimintaa luultavasti yhtä kauan kuin Puulalla on ollut asutusta. Otto Manninen mainitsee yhdessä kirjeessään toukokuussa 1908 noutavansa Järnefeltit mielummin Mainiemestä kuin Otavasta. Yleinen tie Mainiemeen saatiin aikaiseksi 1930-luvun lopulla.  Puuhamiehenä oli paikallinen isäntä Aatu Komppa. Kesäasukkaita alkoi ilmaantua Mainiemen käyttäjiksi 1960-luvun alkupuolella. Mainiemen venesataman käyttäjien määrä ylti  sadan paremmalle puolelle 1990-luvulla.  Kesällä 2004 autojen laskijat päätyivät parhaimmillaan puolentoistasadan lukemiin.

Venesataman ylläpidosta huolehti vuoteen 2004 asti maanomistaja.  Ensin Mikko Manninen ja   hänen jälkeensä Mikon poika Auvo Manninen.

Syksyllä 2003 sataman kehittämiseksi perustettiin Mainiemen satamaosuuskunta.  Muutoksella Mainiemessä haettiin ja saatiin:

  • toimivuutta ja turvallisuutta
  • parannusta sataman käyttäjien oikeudelliseen asemaan
  • arvonnousua osakkaiden lomakiinteistöihin
  • sataman käyttäjien yhteistoimintaa ja yhteishenkeä

Kahdeksan perustajajäsenen voimin vietiin sataman kehittämisen suunnitteluvaihe läpi syksyyn 2004 mennessä. Kesällä 2004 toteutettiin myös hankkeen markkinointi ja osuuskunnan jäsenhankinta.  Osuuskunnalla oli jo perustamisvaiheessa  yli 100 jäsentä.

Venesataman urakkasopimus allekirjoitettiin 21.9.2004 ja sataman rakentaminen aloitettiin 18.10.2004.  Urakka valmistui sopimuksen mukaan aikataulussa ja käyttöönottotarkastus pidettiin 1.6.2005.

Mainiemen venesataman maa-alue siirtyi vuokrasopimuksella osuuskunnan haltuun 30 vuodeksi alkaen 1.9.2004. Vuonna 2018 ilmeni, että maanomistaja oli halukas myymään maa-alueen osuuskunnalle. Osuuskunnan hallitus tarttui tilaisuuteen ja omistajan kanssa sovittiin kaupan ehdoista, jotka ylimääräinen osuuskunnan kokous hyväksyi marraskuussa 2018.

Osuuskunta omistaa nyt toimintaan tarvittavan noin 2ha  maa-alueen sekä kaikki sataman rakenteet (autotallit, tekniikkatilat, valvontajärjestelmät, laiturit, paikoitusalueet).